Avl

Nytt system for utlisting av avlskandidater til genotyping

Geno er nå i sluttfasen med utviklingen av et nytt system for utlisting av avlskandidater til genotyping.

Marte Holtsmark

Avlsforsker i Geno

marte.holtsmark@geno.no

Geno lager et nytt dataprogram for utlisting av emner. Etter GS-testing av emnene kjøpes de beste inn og kommer i første omgang til kalveisolatet på Sletten i Fåberg.

Foto: Rasmus Lang-Ree

En avlskandidat er en kalv Geno ønsker å genotype og vurdere for innkjøp til bruk i avlsarbeidet. Disse er også kalt seminokseemner og embryodonor- emner. Frem til nå har utlisting av seminokseemner og embryo-donoremner blitt gjort av en applikasjon i Kukontrollen, og informasjonen om hvilke kalver som skal genotypes er så blitt overført til Geno påfølgende natt. Ettersom dagens versjon av Kukontrollen avvikles, har Geno utviklet et nytt program for utlistingen av emner. Dette vil trolig tas i bruk i løpet av juni.

Utlisting av emner til genotyping

Geno har som mål å genotype 8000 seminokseemner og 6000 embryodonoremner per år. Målet er at det skal genotypes like mange emner per far, slik at vi har en mulighet til å finne gode sønner og døtre etter flest mulig seminokse. All kalver som er født etter embryoinnlegg, samt førstefødte kalver av tidligere donorer skal genotypes. I tillegg ønsker vi å identifisere de aller beste kalvene som blir født etter insemineringer med alle eliteokser. Før genotyping av en kalv, tilsvarer avlsverdien til kalven gjennomsnittet av avlsverdiene til far og mor (foreldremiddelet). Hensikten med genotypingen er å avdekke hvilken kalv som i tillegg til å ha en bra far og mor har hatt flaks med hensyn til hvilke gener de har arvet fra sine foreldre. Mor til kalven kan være en ganske ordinær ku, men har kalven hatt flaks med hvilke gener den ar fått så kan kalven være av stor interesse for Geno.

Nytt program for utlisting av emner

Grunnlaget for utlisting av emner etter semin er fortsatt foreldremiddelet til kalven. Den nye programkoden er skrevet slik at den prøver å maksimere kravet til foreldremiddel som settes på avkom etter en okse, samtidig som vi styrer mot at det til sammen blir genotypet 160 sønner og 120 døtre etter oksen. Beregningen av kravet til foreldremiddelet gjøres innen kjønn. Beregningene tar hensyn til:

  • Alle ventede kalvinger 239 dager fram i tid, sammen med sannsynligheten for at den ventede kalven er av gitt kjønn (her tas det hensyn til eventuell bruk av REDX).

  • Alder og kjønn på kalven når den meldes inn i Kukontrollen (kalven kan være maksimalt 3 uker gammel når den blir meldt inn for å vurderes som emne).

  • Antall emner som det alt er bestilt genotyping av som vi ikke har fått inn øreprøve på enda, og sannsynligheten for at vi får inn øreprøve på disse.

  • Antall øreprøver vi allerede har fått inn på avkom etter oksen.

Listene oppdateres automatisk hver natt for å få i hensyn ta ny informasjon om nye innmeldte kalver, mottatte øreprøver, omløp med mere.

Endringer for produsentene

Generelt vil man ikke som produsent merke noen stor forskjell på hvilke kalver som er listet ut, bortsett fra at vi nå også vil liste ut kalver som er fødte som tvillinger (unntatt kvigekalv født som tvilling med oksekalv).

Den største endringen som skjer er at visningen av avlsemner vil forsvinne fra Kukontrollen. Disse vil nå bli gjort tilgjengelig i samme plattform som Geno avlsplan. Geno vil legge ut informasjon om dette på våre digitale flater når det nye systemet tas i bruk.